Huurtoeslag voor studenten

Ga jij binnenkort op jezelf wonen? Dan kun je vast wel een financieel steuntje in de rug gebruiken. Voor studenten met een huurwoning is dit een reële mogelijkheid. Deze studenten komen namelijk in aanmerking voor huurtoeslag; een kleine vergoeding die de Nederlandse overheid, afhankelijk van inkomen en woonsituatie, uitkeert. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder over de mogelijkheden rondom huurtoeslag voor studenten.

Wat is huurtoeslag?

Ga jij in een huurhuis wonen? Dan heb je mogelijk recht op huurtoeslag voor jouw studentenkamer. Huurtoeslag is een financiële bijdrage die overheid uitkeert om je tegemoet te komen in de huurkosten. Of jij huurtoeslag als student krijgt en hoe hoog deze toeslag precies is, is afhankelijk van een aantal factoren. Onder deze factoren vallen inkomen, leeftijd, huurprijs en woonsituatie. Voldoe jij niet aan deze factoren, dan heb je geen recht op huurtoeslag voor jouw studentenkamer. Weten of jij recht hebt op huurtoeslag? Scrol dan snel verder.


Wanneer heb ik recht op huurtoeslag?

Om als student huurtoeslag te krijgen moeten jij, en jouw eventuele huisgenoten, voldoen aan de volgende voorwaarden omtrent het inkomen:

  • Woon jij alleen in jouw studentenhuis/studentenkamer? als u alleen woont niet meer dan € 22.700 per jaar zijn.
  • Woon jij samen met huisgenoten in jullie studentenhuis? Dan mag het inkomen van alle bewoners samen niet meer dan € 30.825 per jaar zijn.


Hoe kan ik mijn huurtoeslag berekenen?

Wil jij weten hoeveel huurtoeslag jij kunt krijgen? Dat kan heel gemakkelijk! Op de website van de belastingdienst kun je jouw huurtoeslag berekenen. Zorg er wel voor dat je de volgende gegevens:

  • De hoogte van jouw inkomen en eventueel dat van jouw huisgenoten.
  • De totale huurprijs.

Wanneer je deze gegevens op een rijtje gezet kun je een proefberekening maken van de hoogte van de hoogte van jouw huurtoeslag.


Hoe kan ik huurtoeslag aanvragen?

Heb jij recht op huurtoeslag? En wil je het graag dit jaar nog ontvangen? Zorg er dan voor dat je de huurtoeslag voor 1 september 2020 aanvraagt. Huurtoeslag aanvragen kan snel en gemakkelijk via de Belastingdienst. Zorg er wel voor dat je de volgende informatie paraat hebt: Jouw Digid. Daarna krijg je de huurtoeslag ieder jaar vanzelf, zolang je aan de voorwaarden voldoet.