Het studentenreisproduct

Ga je binnenkort studeren in een andere stad? Dan wil je vast besparen op het reizen met het openbaar vervoer. Dit doe je gemakkelijk met het studentenreisproduct. Met het studentenreisproduct op jouw OV-chipkaart reis je namelijk vrij of met korting naar iedere bestemming in Nederland. Informatie over het aanvragen, het koppelen en de diverse studentenreisproducten vind je hieronder.

Wat is het studentenreisproduct?

Veel studenten reizen met het studentenreisproduct (in de volksmond ook wel de studenten ov genoemd). Het studentenreisproduct is een reisrecht speciaal voor mbo-, hbo- en wo- studenten. Dit reisrecht maakt het voor studenten mogelijk om vrij of met korting te reizen door het hele land. Daarnaast heb je recht op samenreiskorting en korting op Europese treinreizen.

Hoe kan ik een studenten OV aanvragen?

Wil je vandaag nog gratis met de trein of bus naar de universiteit? Dan is het belangrijk dat je eerst het studentenreisproduct aanvraagt. Het aanvragen van een studenten ov kan makkelijk via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Houd er hierbij rekening mee dat de regels omtrent het studentenreisproduct verschillen per leeftijd:

  • Ben ben je 18 jaar of ouder? Zorg er dan voor dat je eerst studiefinanciering aanvraagt. Alleen dan heb recht op het studentenreisproduct.
  • Ben je nog geen 18 jaar? Dan gelden er andere regels. Het studentenreisproduct vraag je dan afzonderlijk van de basisbeurs of aanvullende beurs aan via DUO.

Wil jij een studenten week of weekend ov?

Wanneer je het studentenreisproduct aanvraagt zijn er twee opties. Kies je voor een week- of weekendabonnement. Het weekabonnement, ook wel de studenten week ov genoemd, geeft je de mogelijkheid om vrij te reizen van maandag tot en met vrijdag. Tijdens de overige dagen ontvang je 40% korting.Reis je liever vrij in het weekend? Dan maak dan gebruik van een weekendabonnement: de studenten weekend ov. Met dit abonnement reis je vrij van  vrijdagavond tot en met zondag. Voor de overige dagen geldt, net als bij de studenten week ov, een korting van 40%.

Het studentenreisproduct koppelen aan jouw OV-chipkaart

Heb je het studentenreisproduct aangevraagd? Dan is het van belang dat je dit koppelt aan jouw persoonlijke OV-chipkaart. Met het stappenplan op www.studentenreisproduct.nl koppel je het studentenreisproduct gemakkelijk en snel. Het is nu bijna tijd om vrij te reizen! Vergeet echter niet om jouw reisproduct op te halen bij een NS-kaartautomaat of een ander ophaalautomaat bij jou in de buurt. Veel reisplezier!