Studiefinanciering

Uitspraken als ‘Stufi is weer binnen!’ en ‘Ome DUO betaalt’ daar heb je vast wel eens van gehoord. Studenten refereren op deze manier naar de maandelijkse financiële toelage die zij ontvangen van de overheid: Studiefinanciering. Een toelage die het studentenleven een stuk makkelijker maakt! Ga jij binnenkort studeren en wil je weten of je in aanmerking komt voor studiefinanciering? hoe je studiefinanciering aanvraagt? Of je er recht op hebt? En hoe je het aanvraagt? Lees dan snel verder en we helpen je met het aanvragen van de beurs.

Wat is studiefinanciering?

Begin je binnenkort aan een mbo-, hbo- of wo-opleiding? Dan heb je misschien wel recht op studiefinanciering. Studiefinanciering, ook wel ‘stufi’ genoemd, is een maandelijkse financiële bijdrage vanuit de overheid. Deze bijdrage is onder te verdelen in een basis- en een aanvullende beurs. Als je studiefinanciering wilt ontvangen, dan gelden er een aantal specifieke voorwaarden, waaronder je leeftijd, opleiding, nationaliteit en woonsituatie. Wat deze voorwaarden precies inhouden, zijn lees je hieronder.

Wat is een basisbeurs?

Begin jij aan een mbo-studie? Dan heb je mogelijk recht op een basisbeurs. De basisbeurs is een financiële vergoeding voor studenten aan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Je hebt enkel recht op deze vorm van studiefinanciering wanneer je een beroepsopleidende leerweg (bol) volgt. De hoogte van de basisbeurs is afhankelijk van jouw woonsituatie. Als je op kamers gaat is de basisbeurs hoger dan wanneer je bij je ouders blijft wonen. De basisbeurs wordt omgezet in een gift, wanneer je de opleiding binnen 10 jaar afrondt.

Wat is een aanvullende beurs?

Ouders dragen vaak financieel bij, wanneer hun kind gaat studeren. Dit is echter niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Hier heeft DUO iets op bedacht: de aanvullende beurs. De aanvullende beurs is een vorm van studiefinanciering voor kinderen met ouders die niet of nauwelijks kunnen bijdragen tijdens het studietraject. Deze financiële tegemoetkoming is onafhankelijk van het opleidingsniveau. Verder is ook hier de hoogte van de aanvullende beurs afhankelijk van jouw woonsituatie. Tevens de aanvullende beurs  omgezet in een gift, wanneer je de opleiding binnen 10 jaar afrondt.

Hoe kan ik studiefinanciering aanvragen?

Denk jij op basis van de bovenstaande informatie recht te hebben op studiefinanciering? Vraag jouw ‘stufi’ dan snel aan via DUO. Studiefinanciering aanvragen kan snel en gemakkelijk met jouw DigiD. Zorg ervoor dat je tijdens het aanvragen van jouw studiefinanciering ook direct jouw studentenreisproduct, studielening en/of collegegeldkrediet aanvraagt. Wel zo efficiënt! Veel succes en wie weet zeg jij over een paar maanden ook: ‘Jeej, Stufi is weer binnen!’