Studiekosten

Wanneer je gaat studeren aan het MBO, HBO of de universiteit dan zijn hier studiekosten aan verbonden. Weet je nog niet precies wat de studiekosten van een student zijn? Zorg er dan voor dat je verder leest. Mijn Studieplan zet namelijk alle uitgaven van een student voor je op een rijtje en helpt je bij het maken van een studiekostenoverzicht. Zo kun je met een gerust hart de studieboeken in duiken.

Ben je al wel op de hoogte van de studiekosten en wil je deze graag overzichtelijk maken? Zet dan alvast jouw studiekosten op een rijtje en lees onderaan deze pagina hoe je hiermee een studiekostenoverzicht kunt maken. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan!

Wat zijn de uitgaven van een student?

Wanneer je begint aan een studie dan moet je rekening houden met verschillende kosten, bijvoorbeeld het jaarlijkse collegegeld. Toch zijn er nog een aantal kosten , zoals kamerhuur en verzekeringen, waar scholieren en beginnende studenten geen rekening mee houden. Mijn Studieplan heeft een lijst gemaakt van de meest voorkomende kosten als je gaat studeren. Hieronder lees je welke kosten dit precies zijn en wat ze inhouden:

  • Collegegeld: Ga jij studeren aan een hogeschool of universiteit? Dan betaal je elk collegejaar collegegeld. Dit bedrag is afhankelijk van de specifieke onderwijsinstelling waar jij gaat studeren. Kun je dit bedrag niet direct betalen? Vraag dan een lening aan, ook wel het collegegeldkrediet.

 

  • Studieboeken: Iedere studie heeft zijn eigen boekenlijst, welke je meestal kunt vinden op de website van jouw studievereniging. Studieboeken kunnen erg prijzig zijn. Kom niet voor verrassingen te staan en check de kosten op tijd.

 

  • Verzekeringen: Ben je als student 18 jaar of ouder? Dan ben je vanaf nu verantwoordelijk voor jouw eigen zorgverzekering. Zorg ervoor dat je deze afsluit en vraag hiernaast ook zorgtoeslag aan. Andere verzekeringen als een doorlopende reisverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering zijn ook erg handig. Check op tijd welke verzekering jij nodig hebt.

 

  • Huur studentenkamer: Ga jij op kamers? Dan ga je ook huur betalen voor jouw studentenkamer. Noteer duidelijk wat jouw maandelijkse huur inclusief gas, water en licht is. Vraag hiernaast ook huurtoeslag aan als dit mogelijk is.

 

  • Telefoonrekening: Stay connected! Bereikbaar zijn willen we allemaal, maar ook dit draagt maandelijkse kosten met zich mee. Noteer het bedrag dat jij maandelijks kwijt bent aan telefonie. Wil je hier op besparen? Check dan de studenten abbonementen van diverse providers.

 

  • Verenigingen: Ben jij lid van een sport-, studenten- of studievereniging? Dan betaal je vaak een maandelijkse- of jaarlijkse contributie. Neem deze ook mee in jouw studiekostenoverzicht.

 

  • Leefgeld: De wekelijkse boodschappen, drankjes in de kroeg, cadeautjes voor vrienden etc. Noteer duidelijk wat je hier ongeveer per maand aan kwijt denkt te zijn. Zo ben je goed voorbereid!

Hoe kun je jouw kosten als student overzichtelijk maken?

Je weet nu welke uitgaven een student allemaal maakt. Wil je deze uitgaven voor jezelf overzichtelijk maken? Maak dan een studiekostenoverzicht: een mini begroting, ook wel huishoudboekje genoemd, speciaal voor studenten. In deze mini begroting zet je de uitgaven, die jij als student gaat maken, tegenover de inkomsten die jij als student binnenkrijgt. Onderaan maak je de balans op tussen de inkomsten en uitgaven.

Heb je jouw studentenbegroting liever altijd bij de hand? Maak hem dan online met een digitaal huishoudboekje. Of koop andere handige studenten benodigdheden online!